ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mięso pieczone z marchewką, wystarczy do tego dorobić ziemniaczki lub ryż i obiad gotowy :) Przepis na tego kurczaka znalazłam w gazecie Apetyt i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Kurczak jest soczysty, zaskakuje smakiem (spodziewaliśmy się zwykłego kurczaka, a gdy go jedliśmy, obydwoje z M. wydawaliśmy z siebie odgłosy "oo jaki dobry..mmm ale pyszny" :)
Potrzebujemy:
4 ćwiartki kurczaka (ze skórą)
sól i świeżo zmielony pieprz
3 marchewki
1 łyżkę oliwy z oliwek
1 cytrynę
2 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180). Kurczaka solimy i pieprzymy, układamy w brytfance, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki. Całość polewamy oliwą z oliwek. Po bokach układamy pokrojoną w plasterki cytrynę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 15 minut. Kurczak powinien być miękki, a jego skóra złocista.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/09/miodowy-kurczak-pieczony-z-marchewka-i.html