Wykonanie
Umówiłam się z koleżanką na wieczór w kuchni. W planach były pogaduchy,
wino i stworzenie czegoś miłego dla podniebienia. Wieczór (a raczej noc) udał się znakomicie, czego efektem i dowodem jest dzisiejszy przepis. A my na pewno spotkamy się ponownie wieczorem w kuchni... :-)
KURCZAK W MIODZIE I CYTRYNACHDla 4 osób:8 pałek
kurczaka2
cytrynyok 200g
miodu wielokwiatowegook 120 ml półsłodkiego
białego winaoliwa z oliwekrozmaryn (najlepiej świeży ale mi zabrakło)
sólpieprzKurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy
solą,
pieprzem i
rozmarynem a następnie układamy w głębokim naczyniu. Ułożona pałki polewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek (1-3 łyżki), dolewamy około 10 ml
wody, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni. Od czasu do czaku polewamy
kurczaka aby nie wysechł tworzącym się sosem.
Cytryny dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki.Po 30 minutach
kurczaka skrapiamy
sokiem z 2 ćwiartek
cytryny, i polewamy
miodem. Resztę
cytryny układamy pomiędzy pałkami, dodajemy
wino. Pieczemy przez kolejne 30 minut obniżając temperaturę do około 200 stopni. Co jakiś czas polewamy
kurczaka powstającym sosem.Podajemy na ciepło do sałatki.SMACZNEGO :-)