ßßß Cookit - przepis na Cymes z marchewki

Cymes z marchewki

nazwa

Wykonanie

Cymes to danie rodem z kuchni żydowskiej, podaje się je w radosne święta żydowskie, święto Pascha i Rosz ha-Szana. Można je przygotować także z mięsem, jako słodki gulasz. Ja zrobiłam wersję bez mięsa.
Cymes to po prostu coś pysznego.
składniki:
3 duże marchewki
kilka moreli suszonych
1 garść rodzynek królewskich
1 łyżeczka smalcu drobiowego (z kurczaka albo gęsi)
1 łyżeczka miodu (użyłam akacjowego)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 szczypty ostrej, mielonej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 - 3 szczypty soli
sposób przygotowania: owoce przełożyłam na sito i sparzyłam 2 - 3 razy wrzątkiem, osączyłam. Morele pokroiłam w paski, rodzynki zostawiłam w całości ale duże można przekroić na połówki. Marchewkę oczyściłam, pokroiłam w grube półplasterki. W rondelku rozpuściłam tłuszcz, wrzuciłam owoce, smażyłam chwilę, podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam 3 - 5 min.. Następnie dodałam marchewkę, miód i sól. Dusiłam aż marchewka zmiękła (ok. 15 min.) ew. można dolać nieco wody jeśli odparuje. Pod koniec duszenia doprawiłam całość cynamonem, papryką i sokiem z cytryny. Owoce suszone powinny być miękkie - jeśli macie twardsze trzeba je nieco namoczyć.
Mój cymes z marchewki ma niesamowity smak - słodki, pachnący cynamonem, z nutką ostrości... a im cymes słodszy tym lepszy i "słodszy" kolejny rok. Cudownie komponuje się z pieczonym drobiem. Można taką marchewkę zjeść też na koniec posiłku, prawie jako deser.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/cymes-z-marchewki.html