Wykonanie
Lubi ę ten prosty i smaczny sposób na aromatycznego
kurczaka z jab ł
kami, karmelizowanymi w miodzie i ma ś le, z dodatkiem
rodzynek i
cynamonu. Danie wygląda tak niezwykle atrakcyjnie na
stole, że nikt Ci nie uwierzy, że przepis jest super szybki i łatwy .... Wiem, co mówię, bo jestem specjalistką od szybkich dań :)Wystarczy wymieszać składniki marynaty, polać nią filety, odstawić w marynacie, by przeniknęły się smaki, a następnie upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Pierś k
urczaka pieczona z
jabłkami, to szybki sposób na obiad, dobry na każdy nastrój i pogodę - na co dzień i na weekend, na obiad albo kolację ....Wystarczy, że zmienisz tylko dodatki i już zaskoczysz rodzinę nowym pomysłem na obiad - ja z robi ł am te ż
kurczaka z
pieczarkami i
fasolk ą szparagow ą (tu przeczytasz przepis).
Filet z kurczaka pieczony z
jabłkami karmelizowanymiSkładniki dla 2 os ób:pier ś
kurczaka - ok. 500 g3 duże
jabłkaNa sos:2 łyżki
miodu1-2 łyżki
rodzynk ów40 g mas ła1/2 łyżeczki
cynamonuNa marynat ę :zobacz tutajPrzygotowanie:
Kurczaka przygotuj wed ł ug tego przepisu .W tym czasie umyj jab ł ka i podziel na ósemki. W rondlu rozgrzej mas ł o, dodaj cz ą stki jab ł ek,
miód,
rodzynki i
cynamon. W razie potrzeby podlej odrobin ą
wody. Sma ż kilka minut, stale mieszaj ą c. Przed ko ń cem pieczenia ob ł ó ż
kurczaka jab ł
kami karmelizowanymi w miodzie i zapiekaj kilka minut.