ßßß Cookit - przepis na Marynowane cytryny

Marynowane cytryny

nazwa

Wykonanie

27 maja, 2013 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Nabrałam ochoty na kuchnię marokańską. Poczytałam, poprzeglądałam przepisy i na początek postanowiłam przygotować jeden z dodatków, który pojawia się w tej kuchni – marynowane cytryny . Dodaje się je do potraw o nazwie tażin (inne formy zapisu: tadżin, tajine), której nazwa pochodzi od kolorowych, lejkowatych naczyń. Pikle cytrynowe popularne są też w kuchni południowych Indii i w Kambodży.
Marynowane cytryny – przepis:
3 cytryny (niewoskowane)
sól
Cytryny myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obsypujemy solą i wkładamy do słoika. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie.
Podobne wpisy
Lokum – turecki przysmak
Sherbet różano-cytrynowy
Kuchnia marokańska
Aromatyczny kurczak z oliwkami z kuskusem (kuchnia marokańska)
Budyń migdałowy (kuchnia marokańska)
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/marynowane-cytryny