Wykonanie
27 maja, 2013 by Magdalena Tomaszewska-BolałekNabrałam ochoty na kuchnię marokańską. Poczytałam, poprzeglądałam przepisy i na początek postanowiłam przygotować jeden z dodatków, który pojawia się w tej kuchni – marynowane
cytryny . Dodaje się je do potraw o nazwie tażin (inne formy zapisu: tadżin, tajine), której nazwa pochodzi od kolorowych, lejkowatych naczyń. Pikle
cytrynowe popularne są też w kuchni południowych Indii i w Kambodży.Marynowane
cytryny – przepis:3
cytryny (niewoskowane)
sólCytryny myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obsypujemy
solą i wkładamy do słoika. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie.
Podobne wpisyLokum – turecki przysmakSherbet różano-
cytrynowyKuchnia marokańskaAromatyczny
kurczak z
oliwkami z
kuskusem (kuchnia marokańska)
Budyń migdałowy (kuchnia marokańska)