Wykonanie
Ryba po grecku … danie nie tylko wigilijne.
Składniki:1 kg
filetów rybnych (
dorsz,
mintaj)1 kg
marchwi10
pietruszek2
selery3
cebule3 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka ostrej
musztardy2
liście laurowe1 łyżeczka
cukrusok z połówki
cytrynysól,
pieprz do smaku
olej do smażenia (ok.100 ml)ok. ¾ szklanki
wodyWykonanie:
Marchew,
pietruszkę,
seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w kostkę. Odstawiamy.
Ryby solimy i smażymy na
oleju. Układamy na spodzie naczynia. Odstawiamy.Na
oleju, na którym smażyły się
ryby podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Przekładamy do większego garnka. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie podlewamy
wodą, dodajemy
paprykę,
musztardę,
cukier,
liść laurowy i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy
koncentrat pomidorowy i
sok z cytryny. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą potrawą przykrywamy
ryby i odstawiamy do wystygnięcia.Smacznego!