Wykonanie
Jako, że święta zbliżają się wielkimi krokami, odświeżam przepis na
rybę po grecku. Inne przepisy w tym świątecznym okresie nie mają "wzięcia", więc proszę - przepis świąteczny :)Smacznego!
Składniki:- 4 filety z
mintaja,
dorsza lub innej
ryby,- 3
marchewki,- 1
pietruszka,- 1 mały
seler,- 1 duża
cebula,- 1 mały
przecier pomidorowy (ok. 70g),- 2
liście laurowe,- 3 ziarenka
ziela angielskiego,- 1
jajko,-
bułka tarta do obtoczenia
ryby,-
sól,
pieprz,
pieprz cytrynowy,
cukier,- 1/2 łyżeczki
octu,-
olej do smażenia
ryby.Sposób wykonania:Warzywa myjemy, obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach.
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy na rozgrzany
olej. Gdy się lekko zarumieni, dokładamy starte warzywa i smażymy przez 3 minuty. Następnie przekładamy je do rondelka, dodajemy
ocet,
liście laurowe,
ziele angielskie i
przecier pomidorowy. Całość dusimy, aż warzywa będą dość miękkie. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i łyżeczką
cukru.Osobno przygotowujemy
rybę. Doprawiamy ją
solą i
pieprzem cytrynowym (ew. zwykły
pieprz i
cytryna) i zostawiamy na parę minut. Następnie obtaczamy w roztrzepanym
jajku i
bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym, tzw. głębokim
oleju.Jeżeli podajemy
rybę na ciepło, to po usmażeniu, warzywa przekładamy na patelnię z
rybą i dusimy przez 2 minuty razem.
Rybę podajemy z nałożonymi warzywami, np. do
ziemniaków.Jeżeli chcemy podać
rybę na zimno, wówczas połowę ostudzonych warzyw przekładamy na półmisek, na nie delikatnie układamy kawałki
ryby, po czym przykrywamy je pozostałą częścią warzyw. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny.