Wykonanie
Składniki:ok. 650g
ryby (ja użyłam
ryby mintaj),
bułka tarta,
mąka pszenna,
cytryna,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej.Zalewa octowa:2 duże
cebule,1
marchew,3/4 szklanki
octu,1l
wody,3
listki laurowe,6 ziarenek
ziela angielskiego,1 łyżeczka
soli, 3 łyżeczki
cukru.Przygotowanie:
Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić
cytryną, posolić, popieprzyć i posypać
majerankiem.
Bułkę tartą wymieszać z
mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować
rybę. Rozgrzać
olej na patelni i smażyć
rybę do zarumienienia z obydu stron.
Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać
rybę w zalewie.Zalewa:
Cebule pokroić w półksiężyce, a
marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką
marchew i
cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie.Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać nią
rybę. Odstawić na noc. Na następny dzień lub po kilku godzinach
ryba jest już gotowa.
Smacznego!!!