Wykonanie
Składniki:1kg.filetów z
Solisól,
pieprzmąka pszenna do obtoczenia
olej d smażeniaZalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu2 łyżki
soli2 łyżki
cukru5 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowePrzygotowanie:Filety z
soli jeśli mrożone rozmrozić w
mleku,oprószyć z obu stron
solą i
pieprzem.Pokroić na mniejsze kawałki ok 7cm.Każdy kawałek
ryby panierować w
mące.Na patelni rozgrzać
olej smażyć filety na rumiano z obu stron.Składniki na zalewę zagotować razem-odstawić do wystudzenia.W naczyniach układać
ryby(mogą być to duże słoje)dodać
ziele angielskie,iście laurowe,zalać zimną zalewą.
Ryby odstawić na 12h.(na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków.Podawać wyjęte z zalewy octowej.Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnych rodzai
ryby,ważne by były bez ości.Smacznego