ßßß Cookit - przepis na Sola w zalewie octowej

Sola w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1kg.filetów z Soli
sól,pieprz
mąka pszenna do obtoczenia
olej d smażenia
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Przygotowanie:
Filety z soli jeśli mrożone rozmrozić w mleku,oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Pokroić na mniejsze kawałki ok 7cm.
Każdy kawałek ryby panierować w mące.
Na patelni rozgrzać olej smażyć filety na rumiano z obu stron.
Składniki na zalewę zagotować razem-odstawić do wystudzenia.
W naczyniach układać ryby(mogą być to duże słoje)dodać ziele angielskie,iście laurowe,zalać zimną zalewą.
Ryby odstawić na 12h.(na noc) do dokładnego przegryzienia się smaków.
Podawać wyjęte z zalewy octowej.
Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnych rodzai ryby,ważne by były bez ości.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/danie-typowo-wigilijne-w-mojej-rodzinie-ryby-goszcza-podczas-trwania-swiat-bozego-narodzenia-w-przeroznych-formach-kazdy-je-zjada-ze-smakiem