Wykonanie
Nie wiem, czy jest ktoś, kto nie lubi
papryki. Jej zapach podkręcający
kubki smakowe jest, jak dla mnie boski. Lubię ją w każdej postaci, dodaję do wielu potraw, a często chrupię na surowo. Leczo czy gulasz absolutnie nie mogą się bez niej obejść! Zimą jej ceny jednak przyprawiają o zawrót głowy i dlatego, kiedy jest w miarę tania, staram się ją pozamykać w słoiki, by móc zimą delektować się jej smakiem.Poza walorami smakowymi ma wiele innych zalet,jest uważana za "rekordzistkę witaminową" -
Papryka ma tyle witaminy C, że słynna
cytryna nawet się z nią mierzyć nie może. Co więcej, podczas obróbki termicznej
traci jej mniej, niż inne warzywa czy
owoce, gdyż szybko osiąga miękkość, więc "męczymy" ją krócej.
Mitem jest jednak opinia, że tylko
papryka wcale nie
traci swoich właściwości podczas gotowania czy pieczenia. Straty są jednak niewielkie (cytuję za "zdrowie.gazeta.pl")No i dlatego każdego roku targam woreczki z
papryką do domu i układam w słojach. W moim domu króluje
papryka z
miodem - ma delikatnie słodki smak i można ją jeść dosłownie do wszystkiego - kanapek, koreczków, dań głównych, a nawet sama jako przekąska dobrze smakuje.
Miód ma jedynie walory smakowe, bo jak wieść gminna i naukowa niesie -
miód podgrzany powyżej 70 stopni C
traci wszystkie swoje cenne właściwości.Oczywiście zanim
papryka wyląduje w słoikach, tak jak każde warzywo wymaga obróbki - należy osunąć gniazda nasienne, umyć. Umytą i pokrojoną na drobniejsze kawałki umieszczam w słoikach, wcześniej umytych dokładnie i wyparzonych w piekarniku (zakrętki przechodzą tę samą
drogę). Ze względu na oszczędność słoików i pracy, kroję ją wzdłuż na paski o szerokości ok. 2 cm.Do każdego słoika dodaję:2-3 ziarenka
ziela angielskiego1
listek laurowy2 ziarenka
pieprzu1 łyżeczka
miodu1 łyżka
olejuKiedy już gotowe i ułożone w słoikach przygotowuję zalewę:8 szklanek
wody1 szklanka
octu 10%10-12 łyżek
cukru2 czubate łyżki
soliGorącą zalewą zalewam
paprykę w słoikach. Zakręcam, dbając o to, by brzegi słoika i zakrętki były suche. Pasteryzuję w zależności od wielkości słoików - małe - 10 minut, 0.9 litra - ok. 15, większe słoje 20 minut od zagotowania. Odwracamy słoiki do góry dnem, po ostygnięciu odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiki dobrze się zamknęły.Jeszcze nie zdarzyło się, żeby komuś nie smakowała ;-)