ßßß Cookit - przepis na Marynowana papryka

Marynowana papryka

nazwa

Wykonanie

Marynowana papryka to świetny dodatek do obiadów, sałatek, kanapek. Biorąc pod uwagę ile kosztuje świeża papryka teraz - zimą (ja dziś za jedną, niewielką paprykę zapłaciłam 2 zł.) to opłaca się kupić cały zapas tego warzywa w sezonie, wsadzić je w słoik, aby w czarnej godzinie móc się cieszyć jej smakiem :)
Składniki:
- 10 kg. papryki (można oczywiście mniej, ale ja się nie rozdrabniam;) )
- 7 litrów wody
- 7 szklanek octu 10%
- 10 szklanek cukru
- 14 łyżek soli
- liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, pieprz - wg indywidualnych zainteresowań
- olej roślinny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz papryki łączymy ze sobą, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy ją do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Na wierzch każdej porcji wlewamy łyżkę oleju.
Pasteryzujemy nie dłużej niż 5-8 minut. Wyjmujemy słoiki z garnka i wciąż odwrócone do góry wieczkiem owijamy kocem. Gdy ostygną przenosimy do piwnicy i zjadamy zimą :)
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/marynowana-papryka.html