Wykonanie
Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa
pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona
ryba w panierce w zalewie octowej.Składniki:500 g
mintaja2
jajkamąkabułka tartasólolejZalewa:2 l
wody2 średnie
cebule150 ml
octu4
liście laurowe10 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
cukru3-3,5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuJeśli
ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki
ryby kroimy na mniejsze porcje.
Mintaja z obu stron oprószamy
solą, następnie obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Wrzucamy na gorący
olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.Zalewa: Do gotującej się
wody wkładamy pokrojoną w plasterki
cebulę,
cukier,
sól,
liście laurowe,
ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy
cebulę i układamy ją na rybie. Do
wywaru dodajemy
ocet i doprawiamy
pieprzem (w razie czego można dodać więcej
octu,
soli czy
pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań
smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy
ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z
pieczywem