ßßß Cookit - przepis na mięsne kęski marynowane w sosie pomidorowym

mięsne kęski marynowane w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę.
Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki.
Składniki:
duży podwójny filet z kurczaka
2 cebule
jajko
mąka
bułka tarta
sól,pieprz
olej do smażenia na zalewę:
300 ml wody
mały słoiczek ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
duża łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki octu
łyżeczka ziaren pieprzu
ziele angielskie
liść laurowy
Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoto na oleju. Mięso i cebulę ułożyć w misce i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/04/miesne-keski-marynowane-w-sosie.html