Wykonanie
Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość
pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone
pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki
czemu nabierają
ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej.
Źródło: stary zeszytSkładniki:500 g
pieczarek2
cebule1
jajkosól,
pieprzbułka tartaolej do smażeniaSkładniki na zalewę:2 szklanki
wody3 czubate łyżki
cukru8 łyżek
ketchupu5-6 łyżek
octu1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
pieprzu4 ziarenka
ziela angielskiego2-3
liście lauroweNóżki
pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w
bułce i rozmieszanym
jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia.
Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać
grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)