Wykonanie
Gdy pewnego dnia, w nadmiernej ilości usmażyłam panierowanego
kabaczka, nie wiedząc co zrobić z jego resztą, wymyśliłam sobie, że z ciekawości zaleje go zalewą
octową. Następnego dnia bardzo miło zadziwił mnie jego zupełnie inny smak. Moja siostra myślała, że to
ryba;-)
1
kabaczek lub
cukiniasól,
pieprzmąka,
bułka tarta i
jajko do panierki
olej do smażeniaZalewa octowa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%1/3 szklanki
cukru4 łyżeczki
soli1
cebulaziele angielskie6
liści laurowychpieprzKabaczka pokroić na kawałki o grubości ok 0,5-0,7 cm. Posolić, popieprzyć, opanierować i upiec na złoty kolor.Wszystkie składniki zalewy gotować 5-10 minut (
cebule pokroić w piórka). Zalać
kabaczka. Następnego można już spożywać.Uwaga: Panierka
kabaczka bardzo łatwo się odwarstwia od
kabaczka, więc nakładając na półmisek należy to robić dosyć ostrożnie, ale można też usmażyć
kabaczka bez panierki i takiego zalać zalewą.Podana ilość
octu w zalewnie powoduje, że jest to wersja dosyć ostra, dlatego można dodać mniej
octu.