Wykonanie
To rewelacyjna
ryba z przepisu mojej teściowej, jedno z moich ulubionych dań właśnie przez nią przygotowanych. Jak spróbowałam tą
rybę pierwszy raz to wiedziałam, że prędzej lub później też ją zrobię. Przygotowanie jej wymaga trochę czasu ale naprawdę warto.Składniki:2 kg filetów
morszczukajajka do opanierowania
rybybułka tarta do opanierowania
rybysólpieprzolej do smażeniazalewa:10 dużych
cebulkoncentrat pomidorowy duży słoiczek (200 g)1 duży
liść laurowy4
ziela angielskie1 szklanka
octu½ szklanki
wody8 łyżek
cukru2 łyżki
soliWykonanie:
Rybę przyprawić
solą i
pieprzem, podzielić na mniejsze kawałki.
Rybę opanierować roztrzepanym
jajkiem i
bułką tartą, smażyć z obu stron na złoty kolor.Przygotować zalewę:
Cebulę obrać i pokroić w
pióra a następnie zaszklić na
oleju. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować przez około 15 minut.W misce układać na przemian gorącą zalewę i
rybę tak żeby ostatnią warstwą była
cebula.Gdy
ryba ostygnie przykryć miskę folią spożywczą i włożyć na 2 dni do lodówki.