Pizza na grubym spodzie … z zielonymi szparagami, grillowanym kurczakiem i pomidorami.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej wody7 g suchych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na wierzch:sos pomidorowy np. z tego przepisu lub koncentrat pomidorowy½ cebuli pokrojonej w piórka7-8 zielonych szparagów umytych i pozbawionych twardych końcówek1 mały pomidor1 zgrillowana pierś z kurczakaok. 50 g potartego żółtego seraświeżo mielony pieprzoreganoWykonanie:Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Piekarnik nastawiamy na 220 st. C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt, a następnie przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę. Tak przygotowany spód do pizzy wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy pieprzem i oregano, następnie układam cebulę, szparagi, pokrojoną pierś z kurczaka i pomidora. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na ok.10 minut!Smacznego!