Wykonanie
Włoska
mąka do pizzy 00 to podstawa. Teraz już wiem, że ta jest najlepsza! Pizza wyszła delikatnie chrupiąca - idealna - taka jaką lubimy. Dodałam dużo
sosu pomidorowego oraz plasterki
szynki. Zjedzona została w mig, a to coś znaczy!
Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych
drożdży* szklanka letniej
wody* łyżeczka
cukru* szczypta
soli* 3 łyżki
oliwy z oliwek* 3 szklanki
mąki typ 00Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć, dodać
cukier oraz
wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do
mąki dodać
drożdże,
oliwę oraz
sól. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, gdyby się kleiło dodać
oliwy. Odstawić do wyrośnięcia.Dodatki :*
sos pomidorowy*
szynka*
pomidory*
ser żółtyPrzygotowanie :Ciasto rozwałkować bądź rozciągnąć. Przełożyć na blaszkę. Piekarnik rozgrzać na max. U mnie to 250 stopni. Ciasto posmarować
sosem pomidorowym, ułożyć dodatki, posypać
żółtym serem. Piec 15-20 minut. Pizzę podawać gorącą. Idealnie smakuje z
sosem czosnkowym .