Wykonanie
Oryginalna włoska pizza charakteryzuję się bardzo cienkim chrupiącym
ciastem. Klasyczna Margherita składa się z
pomidorów,
mozzarelli,
bazylii,
oliwy z oliwek, niekiedy również z
oliwek. Najlepsza
mąka na pizze to typ 0 lub 00. Jeśli jednak nie uda nam się takiej zdobyć można użyć chlebowej, ewentualnie tortowej.
ciasto:600 g
mąki typu 0, 00 lub chlebowej (ewentualnie tortowej)300 ml ciepłej
wody50 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
cukrułyżeczka
solidodatki:
mozzarellapomidoryoliwkioliwa z oliweksos pomidorowyprzyprawy:
bazylia,
oregano,
tymianek,
czosnek, (opcjonalnie)
sól,
pieprzDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z
cukrem i 2 łyżkami
mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy
sosem pomidorowym posypujemy
ziołami, doprawiamy
solą,
pieprzem i wykładamy pokrojone
pomidory,
oliwki, plasterki
mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami
bazylii. Podajemy z
oliwą z oliwek.