Wykonanie
Dzisiaj na blogu przepis na przepyszną foccacię z
oliwkami. Focaccia znakomicie sprawdza się jako starter, a najlepsza jest podawana na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
wody- 25gr
drożdży- niecałe 0,5 szklanki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- garść zielonych
oliwekSposób przygotowania:
Wodę wlewamy do naczynia, dodajemy łyżkę
mąki,
cukier i pokruszone
drożdże. Wszystko razem ucieramy.Odstawiamy zaczyn na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, lub wsypujemy do miski. Dodajemy
sól i
oliwę.Dolewamy zaczyn i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Ciasto będzie dość luźne i na początku mokre, dlatego trzeba je dobrze wyrobić.Po wyrobieniu odstawiamy je na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rownomiernie układamy na blasze.Z wierzchu obsypujemy ciasto
oliwkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Focaccię pieczemy około 30 minut, aż zacznie się rumienić.Podajemy jako przystawkę polaną
oliwą z oliwek, lub możemy użyć jej do kanapek.Smacznego!