Wykonanie
Jest to moja ulubiona pizza - szybka, smaczna i z
oliwkami! Często ją robię dla siebie i znajomych. Czasami nawet jako przekąska ( taka większa) jak ma się ochotę na trochę inne jedzenie niż tradycyjny obiad. Jest to jedna z "potraw domowych", znajomi ją znają i się pytają czy ją zrobię jak przyjdą. Kto jej spróbuje będzie chciał jej więcej i więcej... A taka prosta i szybka w przygotowaniu.
Pizza to tradycyjna potrawa włoska. Często gościła w domach mniej zamożnych Włochów ponieważ była tania w przygotowaniu. Nie dodawali dużo składników, najczęściej był to tylko
sos pomidorowy. Większość Włochów do tej
pory uważa, że im mniej składników ma pizza tym jest lepsza.
Składniki:1/4 kostki
drożdży2 szklanki
mąkiszczypta
cukrułyżka
oliwy1 szklanka
wody3
pomidory lub
pomidory w puszcze2 ząbki
czosnkuoliwki ( dużo)
sermozzarellaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka ostra,
oreganoPrzygotowanie:Do
drożdży dodaj szczyptę
cukru i zalej
wodą. Dobrze wymieszaj aby składniki się wymieszały i odstaw w ciepłe miejsce aby
drożdże zaczęły pracować.Gdy
drożdże już pracują można je przelać do miski i dodać
mąkę oraz łyżkę
oliwy, zagnieść ciasto i odstawić na chwilę.W tym czasie należy obrać
pomidory ze skórki i wrzucić na patelnię. Dodać pokrojony na małą kostkę
czosnek oraz
przyprawy. Smażyć tak długo aż
pomidory będą miękkie i będą się rozpadać.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformować ulubiony kształt pizzy - prostokąt lub tradycyjny owal.
Pomidory rozsmarować na cieście, dodać pokrojone na połówki
oliwki oraz dodać
mozzarellę oraz
starty ser.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do czasu aż
ser będzie się przypiekał.Smacznego.