Wykonanie
Pyszna, lekko chrupiąca pizza na cienkim cieście, taka jaką najbardziej lubię. Ten przepis wypróbowałam po raz pierwszy i od razu strzał w dziesiątkę – zjedliśmy 2 pizze za jednym razem, takie były dobre. Były co prawda dość proste, tylko
mozzarella,
pomidory i
oliwki, a na końcu dekoracja z
rukoli, ale wierzcie mi, że więcej nam do szczęścia nie było trzeba. Zdecydowanie polecam każdemu pizzożercy.Co nam będzie potrzebne:– 300 g
mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu
drożdżowego– 100 g
mąki krupczatki + trochę do podsypania– 1 łyżeczka
soli– 250 ml ciepłej (nie może być zbyt gorąca)
wody– 40 g świeżych
drożdży– 2 łyżki
oliwy– 1 łyżeczka
cukru–
sos pomidorowy, kilka plasterków
mozzarelli, kilka
oliwek, kilka plasterków
pomidora lub inne ulubione dodatki, np.
szynka i
pieczarkiPrzygotowanie:do miski z ciepłą
wodą wkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier i 3 łyżki
pszennej mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min (najlepiej w pobliże grzejnika)obie
mąki przesiewamy do miski, dodajemy
sól, mieszamy, a następnie dodajemy powoli wyrośnięty zaczyn
drożdżowy (na zaczynie powinien zrobić się kołnierzyk piany, jeśli się nie
zrobi, oznacza to, że należy cały zaczyn zrobić od początku – być może
woda była zbyt zimna lub zbyt gorąca, albo
drożdże były zwietrzałe), mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, a kiedy już się mniej więcej połączą dodajemy
oliwę i zagniatamy ciasto w miscewstępnie zagniecione ciasto przekładamy na podsypaną
mąką krupczatką stolnicę i wyrabiamy około 10 min, aż będzie gładkie i elastycznewyrobione ciasto przekładamy do czystej miski (miska musi być odpowiednio duża, bo ciasto wyrośnie przynajmniej 3-krotnie), przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę w tym czasie przygotowujemy dodatki i rozgrzewamy piec do maksymalnej temperatury – jeśli posiadamy kamień do pieczenia pizzy także go rozgrzewamy, kamień można zastąpić blachą z wyposażenia piekarnika, ważne, żeby piec pizzę na bardzo gorącym podłożukiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je (uderzamy w nie pięścią, żeby wydostało się z niego powietrze), przekładamy na stolnice (jeśli trzeba podsypujemy lekko krupczatką) i zagniatamy jeszcze przez około minutę, następnie dzielimy na 3 części
rozwałkowujemy 1 kawałek na dość cienki placek i przekładamy na papier do pieczenia, nakładamy dodatki, polewamy kilkoma kroplami
oliwy i następnie razem z papierem przekładamy na rozgrzaną blachę, pieczemy około 10-12 min. w maksymalnej temperaturze piekarnikaupieczoną pizzę kroimy i posypujemy świeżą
rukoląSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments