Wykonanie
Cały dzień myślałam tylko o pizzy! Musiałam po prostu ją upiec. Z pomocą małych rączek, banalnie prosta i szybka pizza margherita. Dodatki oczywiście dowolne :)
Skład:ciasto:400g
mąki250 ml
wody30g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki dobrej
oliwy z oliwekdodatki:zupełnie dowolne,u mnie
ser mozzarella,
ser żółty o
ostrym smaku,
sos pomidorowy,świeże
pomidory,
suszone oregano,świeży
rozmarynA jak to robimy:1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. W w odzie z
cukrem rozpuszczamy
drożdże i odstawiamy.
Mąkę wysypujemy na stolnicę i łączymy z pozostałymi składnikami, dolewamy czynne
drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na chwilę by lekko wyrosło.2. Przygotowujemy
sery (ścieramy na tarce o grubych oczkach),
pomidory i
sos pomidorowy. Ja mój sos robię w ekspresowym stylu:
pomidory z puszki, odrobina
soli,
cukru, dużo
oregano i gotowe!3. Duża piekarnikową formę smarujemy
oliwą i wykładamy na nią ciasto. Jest ono mocno elastyczne i ma tendencje do kurczenia się, więc trzeba włożyć w nie trochę pracy. Rozłożone ciasto skrapiamy
oliwą z oliwek, smarujemy sosem i posypujemy
serem oraz dodatkami.4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.5. Podajemy posypane
oregano,
bazylią lub innymi
ziołami. Ja uwielbiam tą wersję pizzy ze świeżym
rozmarynem.
Pierwsza mini pizza mojej pociechy. Sama, sama, sama... a mama dumna :)
Smacznego!H.