Wykonanie
W wersji damsko - męskiej, połowa z
kozim serem,
czerwoną cebulą,
brokułami i
cukinią, połowa z
salami,
cebulą,
papryką i
oliwkami. Po który kawałek sięgnęlibyście chętniej? ;)
źródło przepisu: ' Pizza,
chleb i inne pyszności ', Alessandra Zecchini, wyd. KDC250 ml ciepłej
wody1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1/4 łyżeczki
cukru500 g
mąki +
mąka do posypywaniaszczypta
solisos pomidorowy500 g
pomidorów z puszki2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekgarść świeżych liści
bazyliisólew.
suszone oreganoulubione dodatkiDo dużej miski wlać
wodę, dodać
drożdże i
cukier, zastawić na 5 minut, aż
drożdże zaczną pracować. Dodać
mąkę i
sól, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i posypać
mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny, do wyrośnięcia.Przygotować sos:
pomidory (razem z
sokiem) przełożyć do miksera, dodać
czosnek i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki
wody i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Dodać
oliwę z oliwek,
bazylię i
sól do smaku. Przykryć i odstawić.Po dwóch godzinach rozgnieść ciasto, ponownie wyrabiać przez minutę. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni blachy (u mnie ok. 35x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto
sosem pomidorowym, posypać
solą i skropić
oliwą z oliwek.Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć dodatki i piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!