ßßß Cookit - przepis na Pizza na grubym spodzie

Pizza na grubym spodzie

nazwa

Wykonanie

W wersji damsko - męskiej, połowa z kozim serem, czerwoną cebulą, brokułami i cukinią, połowa z salami, cebulą, papryką i oliwkami. Po który kawałek sięgnęlibyście chętniej? ;)
źródło przepisu: ' Pizza, chleb i inne pyszności ', Alessandra Zecchini, wyd. KDC
250 ml ciepłej wody
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
500 g mąki + mąka do posypywania
szczypta soli
sos pomidorowy
500 g pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżych liści bazylii
sól
ew. suszone oregano
ulubione dodatki
Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, zastawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i posypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować sos: pomidory (razem z sokiem) przełożyć do miksera, dodać czosnek i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Dodać oliwę z oliwek, bazylię i sól do smaku. Przykryć i odstawić.
Po dwóch godzinach rozgnieść ciasto, ponownie wyrabiać przez minutę. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni blachy (u mnie ok. 35x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć dodatki i piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/10/Pizza-na-grubym-spodzie.html