ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne, ale ciasto jak dla mnie musi być cienkie i idealnie upieczone. Oczywiście potrzebowałam też przepisu na idealny sos pomidorowy i znalazłam go w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”.
Ciasto na pizzę Michela Rouxa (ok. 1 kg,2 duże pizze)
Składniki na pierwszy etap:
450 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej
330 ml wody
20 g świeżych drożdży ( 7 g suszonych)
Składniki na drugi etap:
20 g drobnoziarnistej soli
25 g cukru pudru
50 ml oliwy extra virgin
120 g mąki dobrej jakości lub mąki chlebowej
Przygotowanie:
Pierwszy etap: Wsyp mąkę do misi i sprawdź jej temperaturę. Zapisz następnie temperaturę powietrza i dodaj obie wielkości. Po dodaniu temperatury wody powinniśmy uzyskać ok. 64 oC. Jeśli zatem suma temperatury mąki i powietrza to załóżmy 50 oC,woda użyta do ciasta powinna mieć ok. 14 oC.
Zrób w mące wgłębienie i rozdrobnij w niej drożdże (lub wysp suche). Wlej odrobinę wody i dobrze wymieszaj z drożdżami.
Dolewaj pozostałą wodę partiami, mieszając ciasto. Nie przerywać mieszania,aż ciasto będzie gładkie i jednorodne(tą zrobił za mnie mikser).
Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-12 godzin).
Drugi etap: Na oprószonej mąką stolnicy uderzaj ciasto jedną ręką,a drugą podwijaj je równocześnie pod spód. W trakcie pracy dodawaj stopniowo sól,cukier i oliwę, a na koniec mąkę.
Mieszaj i zagniataj,aż ciasto będzie elastyczne,jędrne i nieco lepie w dotyku.
Przykryj folią plastikową i pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę.
Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto ( mi ta ilość ciasta wystarczyła na 2 pizze o średnicy 40 cm),nadając mu kształt koła.
Posyp lekko mąką, owiń luźno wokół wałka i ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia lub kamień do wypieku pizzy.
Podczas przenoszenia ciasto może się nieco skurczyć.Należy wówczas zanurzyć palce w mące,a następnie rozciągnąć delikatnie ciasto do poprzednich rozmiarów.
Prosty sos pomidorowy (ok 400 ml sosu, na 2 duże pizze)
Składniki:
400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
1 łyżka oliwy extra virgin
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pieprz czarny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
ja dodałam od siebie jeszcze szczyptę suszonej bazylii i oregano
Przygotowanie:
Włóż pomidory do rondla i gotuj na średnim ogniu przez 15 min, co pewien czas mieszając i poczekaj,aż płyn odparuje i sos zgęstnieje.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 5 min,po czym zestaw z ognia. Po wystudzeniu smarujemy pizzę.
Share the post "Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera"
Źródło:http://karmelowy.pl/najlepsze-ciasto-na-pizze-michela-rouxa-i-sos-pomidorowy-billa-grangera