Wykonanie
Dziś postanowiłam nauczyć się robić pizzę, wiem, troszkę późno i niby nic trudnego, a jednak. Troszkę się naszukałam idealnego przepisu na ciasto, jednak wróciłam do mojego sprawdzonego Michela Rouxa. Jak narazie nigdy się na nim nie zawiodłam, więc i tym razem sięgnęłam do jego książki „Ciasta”.Ciasto w pizzy ma ogromne znaczenie, dodatki mogą być różne, ale ciasto jak dla mnie musi być cienkie i idealnie upieczone. Oczywiście potrzebowałam też przepisu na idealny
sos pomidorowy i znalazłam go w książce Billa Grangera „Nakarm mnie”.Ciasto na pizzę Michela Rouxa (ok. 1 kg,2 duże pizze)Składniki na pierwszy etap:450 g
mąki dobrej jakości lub
mąki chlebowej330 ml
wody20 g świeżych
drożdży ( 7 g suszonych)Składniki na drugi etap:20 g drobnoziarnistej
soli25 g
cukru pudru50 ml
oliwy extra virgin120 g
mąki dobrej jakości lub
mąki chlebowejPrzygotowanie:Pierwszy etap: Wsyp
mąkę do misi i sprawdź jej temperaturę. Zapisz następnie temperaturę powietrza i dodaj obie wielkości. Po dodaniu temperatury
wody powinniśmy uzyskać ok. 64 oC. Jeśli zatem
suma temperatury
mąki i powietrza to załóżmy 50 oC,
woda użyta do ciasta powinna
mieć ok. 14 oC.Zrób w
mące wgłębienie i rozdrobnij w niej
drożdże (lub wysp suche). Wlej odrobinę
wody i dobrze wymieszaj z
drożdżami.Dolewaj pozostałą
wodę partiami, mieszając ciasto. Nie przerywać mieszania,aż ciasto będzie gładkie i jednorodne(tą zrobił za mnie mikser).Przykryj miskę folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 8-12 godzin).Drugi etap: Na oprószonej
mąką stolnicy uderzaj ciasto jedną ręką,a drugą podwijaj je równocześnie pod spód. W trakcie pracy dodawaj stopniowo
sól,
cukier i
oliwę, a na koniec
mąkę.Mieszaj i zagniataj,aż ciasto będzie elastyczne,jędrne i nieco lepie w dotyku.Przykryj folią plastikową i pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę.Na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto ( mi ta ilość ciasta wystarczyła na 2 pizze o średnicy 40 cm),nadając mu kształt koła.Posyp lekko
mąką,
owiń luźno wokół wałka i ostrożnie przenieś na blachę do pieczenia lub kamień do wypieku pizzy.Podczas przenoszenia ciasto może się nieco skurczyć.Należy wówczas zanurzyć palce w
mące,a następnie rozciągnąć delikatnie ciasto do poprzednich rozmiarów.Prosty
sos pomidorowy (ok 400 ml sosu, na 2 duże pizze)Składniki:400 g
pomidorów z puszki (1 puszka)1 łyżka
oliwy extra virginpół łyżeczki
solipół łyżeczki
cukrupieprz czarny1 rozgnieciony ząbek
czosnkuja dodałam od siebie jeszcze szczyptę suszonej
bazylii i
oreganoPrzygotowanie:Włóż
pomidory do rondla i gotuj na średnim ogniu przez 15 min, co pewien czas mieszając i poczekaj,aż płyn odparuje i sos zgęstnieje.Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 5 min,po czym zestaw z ognia. Po wystudzeniu smarujemy pizzę.
Share the post "Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i
sos pomidorowy Billa Grangera"