Wykonanie
Pizza też może być pełnowartościowym posiłkiem.Wystarczy użyć
mąki razowej (zamiast białej oczyszonej) na cieniutki spód, a
salami zastąpić ulubionymi warzywami. Tak naprawdę ile pizza będzie miała kalorii zależy tylko od nas. Moja ulubiona, to pizza ze
szpinakiem. Wybornie smakuje również z dodatkiem
filetu z kurczaka. Mąż
jada pizzę tylko z
tuńczykiem. Użyjmy
mozarelli, ale tej odchudzonej. Nie przesadzajmy z ilością
sera. Ta pizza jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam.Składniki na ciasto (2 sztuki - 28 cm średnicy):250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej190 ml letniej
wody (dodawajmy stopniowo, ilość
wody zależy od rodzaju
mąki)2 łyżki
oliwy z oliwek (dałam gęsty, nierafinowany
olej rzepakowy)1 łyżeczka suchych
drożdży (lub pół kostki świeżych)1 łyżeczka
cukru1 b.plaska łyżeczka
soliPRZYGOTOWANIE :Składniki na ciasto umieścić w misie miksera i wyrabiać hakiem około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Lekko może się lepić. To nic, przy wałkowaniu ani tak będziemy podsypywać je
mąką. Uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.Składniki na sos do pizzy:puszka krojonych
pomidorów z
bazylią - 400 g2 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
suszonego oreganomała płaska łyżeczka
soli:mała płaska łyżeczka
cukruDodatkowo: 1 kulka
mozarelliWykonanie:Wszystkie składniki na sos wrzucić do rondelka i gotować od 10 do 20 minut, do zagęszczenia sosu.Po wyrośnięciu zagnieść ciasto jeszcze raz. Podzielić na 2 części. Rozwałkować 2 koła o średnicy około 28 cm podsypując delikatnie, w miarę potrzeby
mąką.Wcześniej oczywiście włączyć piekarnik na 250 °C.Rozwałkowane placki od razu układać na pergaminie. Pomarować je
oliwą, następnie przygotowanym sosem. Ułożyć na plackach
szpinak w baryłkach (wcześniej rozmrożony). Drugą pizzę obłożyłam
tuńczykiem z puszki (bez
oleju) i krążkami
cebuli. Przykryć plasterkami
mozarelli.Żeby szybko upiec dobrą, chrupiacą pizzę najlepiej upiec ją na kamieniu. Ostatecznie blacha też wystarczy.Gdy piekarnik osiągnie 250 °C wsunąć obie pizze na papierze pergaminowym, gdy pieczemy na blaszce. Jeśli używasz kamienia zsunąć pizzę z papieru bezpośrednio na rozgrzany kamień.Piec 10 do 12 minut. Czas pieczenia zależy i od mocy piekarnika i od grubości pizzy.Podawać gorącą. Smacznego!