Wykonanie
Pizza na chrupiącym cieście z dodatkiem
zielonych szparagów,
pomidorów i świeżego
oregano, uwieńczona lekko
ostrym, ropływającym się niebieskim lazuerm.
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej
wody8 g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekDodatkowo:kilka
zielonych szparagów1
pomidor100 g
sera pleśniowego (lazur błękitny)100 g
żółtego serakilka plastrów
szynkikilka listków świeżego
oreganopieprzzioła prowansalskie2 łyżki
koncentratu pomidorowegoWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy
oliwę i ciepłą
wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, a następnie przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy
mąką i ponownie wyrabiamy formując okrąg. Placek przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy
koncentratem pomidorowym, posypujemy
ziołami i startym
żółtym serem, następnie układamy
szynkę, plastry
pomidora,
szparagi oraz rozkruszoony
ser pleśniowy. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut i gotowe!Smacznego!