ßßß





Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej wody8 g suchych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekDodatkowo:kilka zielonych szparagów1 pomidor100 g sera pleśniowego (lazur błękitny)100 g żółtego serakilka plastrów szynkikilka listków świeżego oreganopieprzzioła prowansalskie2 łyżki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże i sól, mieszamy. Do suchych składników wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy ręką, a następnie przykrywamy kuchennym ręcznikiem i odstawimy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy formując okrąg. Placek przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Po tym czasie spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami i startym żółtym serem, następnie układamy szynkę, plastry pomidora, szparagi oraz rozkruszoony ser pleśniowy. Pizzę wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na 10 minut i gotowe!Smacznego!