Wykonanie
CIASTO:250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży (jeżeli używacie suchych, to o połowę mniej)1 ły żeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwekDODATKI
pomidory w puszceoliwa z oliweksól,
cukier,
pieprz,
oregano,
bazyliakilka plastrów
szynkiser żółty (według uznania)Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej
wody, dodaję
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewam do miski, mieszam z
solą. Robię wgłębienie, wlewam
drożdże,
oliwę oraz resztę ciepłej
wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia .
Pomidory miksuje blenderem, dodaje łyżkę
oliwy, doprawiam
solą, odrobiną
cukru,
suszonym oregano i
pieprzem.
Szynkę kroję w kostkę.Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję
mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową
mąkę. Kładę je na posmarowanych
oliwą blachach, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Pizze smaruję
sosem pomidorowym, posypuję
oregano, układam
szynkę oraz posypuje
startym serem (według uznania). Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20minut.