Wykonanie
Tutaj nie trzeba wielkich słów - to jest po
protu pyszne:)Ciasto jest o tyle fajne, ze nie wymaga czekania, aż urośnie, trzymania w lodówce, czy czegokolwiek innego. Ręczne wyrabianie również nie sprawia problemu - wszystko przebiega szybko i bezproblemowo:) Przepis na ciasto zaciągnięty od Ewy Wachowicz.Ciasto wyszło takie grubsze - ja to nazywam polską pizzą;)Potrzebujemy:400g
mąki pszennej1 kulka
mozzarelli2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
solizioła prowansalskiepieprzpapryka słodka1 słoiczek
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku6 plastrów
sera żółtego8 plastrów
szynkipomidor pokrojony w plastry, obrany ze skórki50g
sera gorgonzola30g świeżych
drożdży250ml
wody1. Do kubeczka rozkruszamy
drożdże i dodajemy do nich
cukier, zalewamy
wodą (moja była letnia) i wszystko dobrze mieszamy.2. Do miski przesiewamy
mąkę. Robimy w niej dziurkę i wlewamy
wodę z
drożdżami. Mieszamy. Następnie dodajemy
oliwę i
sól i ugniatamy ciasto - wszystkie składniki powinny się połączyć i ciasto będzie elastyczne (około 5 minut wyrabiania u mnie).3. Do miseczki wlewamy koncentrat, dodajemy przeciśnięty
czosnek,
paprykę słodką,
pieprz i
zioła prowansalskie i wszystko razem mieszamy.4.
Pomidora i
sery kroimy w plastry.5. Blachę o wymiarach 42x32 (lub podobnej wielkości) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomiernie ciasto. Można z ciasta zrobić również pizzę okrągłą, jeśli ktoś taką woli:) Zostawiamy ciasto również na brzegach blachy, by podczas pieczenia nie wypłynął
ser.6. Ciasto smarujemy koncentratem z
przyprawami. Rozkładamy następnie połowę
mozzarelli i połowę
sera żółtego. Układamy
szynkę, gorgonzolę i resztę
sera. Na koniec wykładamy
pomidory.Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.Na wierzch można posypać posiekanym
szczypiorkiem lub listkami
bazylii.Smacznego!