ßßß
Tutaj nie trzeba wielkich słów - to jest po protu pyszne:)Ciasto jest o tyle fajne, ze nie wymaga czekania, aż urośnie, trzymania w lodówce, czy czegokolwiek innego. Ręczne wyrabianie również nie sprawia problemu - wszystko przebiega szybko i bezproblemowo:) Przepis na ciasto zaciągnięty od Ewy Wachowicz.Ciasto wyszło takie grubsze - ja to nazywam polską pizzą;)Potrzebujemy:400g mąki pszennej1 kulka mozzarelli2 łyżki oliwy1 łyżeczka solizioła prowansalskiepieprzpapryka słodka1 słoiczek koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku6 plastrów sera żółtego8 plastrów szynkipomidor pokrojony w plastry, obrany ze skórki50g sera gorgonzola30g świeżych drożdży250ml wody1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich cukier, zalewamy wodą (moja była letnia) i wszystko dobrze mieszamy.2. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej dziurkę i wlewamy wodę z drożdżami. Mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i sól i ugniatamy ciasto - wszystkie składniki powinny się połączyć i ciasto będzie elastyczne (około 5 minut wyrabiania u mnie).3. Do miseczki wlewamy koncentrat, dodajemy przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, pieprz i zioła prowansalskie i wszystko razem mieszamy.4. Pomidora i sery kroimy w plastry.5. Blachę o wymiarach 42x32 (lub podobnej wielkości) wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim równomiernie ciasto. Można z ciasta zrobić również pizzę okrągłą, jeśli ktoś taką woli:) Zostawiamy ciasto również na brzegach blachy, by podczas pieczenia nie wypłynął ser.6. Ciasto smarujemy koncentratem z przyprawami. Rozkładamy następnie połowę mozzarelli i połowę sera żółtego. Układamy szynkę, gorgonzolę i resztę sera. Na koniec wykładamy pomidory.Pieczemy w 200 stopniach 25 minut.Na wierzch można posypać posiekanym szczypiorkiem lub listkami bazylii.Smacznego!