Wykonanie
Przepis na pizzę znalazłam w książeczce dołączonej do mojego piekarnika, ale minimalnie go przerobiłam. Ciasto wyrabia nas robot kuchenny (lub maszyna do pieczenia
chleba). Oczywiście kto lubi, może ręcznie ;).Pizza wychodzi lekko chrupiąca od
spodu i z wierzchu. Polecam :).Przepis łatwy, choć trochę czasochłonny (przygotowanie 20 min., 1 godzina wyrastania i 25 min. pieczenia).Składniki na 2 pizze:250 g
mąki pszennej razowej250 g
mąki pszennej250 ml ciepłej
wody15 g świeżych
drożdży (w temperaturze pokojowej)50 ml
oliwy1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solisos:2 zmiksowane
pomidory bez skórki1 łyżka
koncentratu pomidorowego3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnkuzioła prowansalskiepieprz,
sólostry sos/
papryka mielonadodatki wg uznania:np.
ser żółty,
szynka,
cebula,
oliwki,
pieczarkiDo ciepłej
wody dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżkę
mąki, wymieszać.Odstawić na około 15 minut do czasu, aż
drożdże utworzą pianę na powierzchni.
Mąkę przesiać do robota kuchennego, dodać rozczyn z
drożdży,
sól i wyrabiać robotem przez 5-10 minut, powoli wlewając
oliwę.Odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość).Ciasto rozpłaszczyć na cienką warstwę palcami po całej powierzchni blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub oprószoną
mąką).Posmarować cienko sosem, ułożyć
ser i pozostałe dodatki, posypać
ziołami.Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić pizzę do piekarnika i piec przez 25 minut.