Składniki:1 szkl. mąki żytniej1 szkl. mąki pszennej½ szkl. ciepłej wody1 paczka suchych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekDodatkowo:sos pomidorowy lub koncentrat1 mała cebulaszpinak w brykiecie 7 szt.( szpinak rozmrażamy przed położeniem na ciasto)½ czerwonej paprykikilka plastrów ulubionej szynki100 g ulubionego żółtego seragarść oliwekpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Wszystkie suche składniki umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę odstawimy do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie, formujemy okrąg i przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę. Tak przygotowany spód do pizzy wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Następnie lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, następnie układam cebulę, szynkę, szpinak, pokrojoną w cienkie słupki paprykę, oliwki oraz ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i gotowe!Smacznego!