Wykonanie
Zaczynamy weekend, w związku z tym trzeba zrobić coś pysznego do jedzenia. Tym razem proponuję Wam
drożdżowe pizzerinki z
pieczarkami. W smaku są podobne do pizzy, jednak wyglądają dużo lepiej i dobrze smakują także na zimno.przepis na ok. 12 pizzerinek
CIASTO:0,5 kg
mąki pszennej25 g
drożdży3/4 szklanki letniej
wodyszczypta
soliłyżeczka
cukrupieprzzioła prowansalskieFARSZ:400 g
pieczarek3
cebule200 g
żółtego serasos pomidorowyoliwaCIASTO: Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz
drożdże, zasyp je łyżeczką
cukru, zalej szklanką ciepłej
wody, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę
soli,
zioła prowansalskie oraz
pieprz. Na to wylej zarośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnią
wodę. Następnie obsyp ciasto delikatnie
mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.FARSZ:
Pieczarki pokrój w półplasterki, a
cebulę w kostkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości
oliwy. Odstaw do przestygnięcia.WYKOŃCZENIE: Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj, tak aby powstał okrąg. Na rozwałkowane ciasto wyłóż 4 łyżki
sosu pomidorowego i rozsmaruj go na całej powierzchni ciasta ( zostawiając jedynie 2 cm z brzegu ciasta). Na
sos pomidorowy wyłóż 1/3 farszu
pieczarkowo-
cebulowego, a następnie całość posyp
serem. Ciasto
zwiń w rulon, a następnie pokrój go, tak aby każda pizzerinka miała ok. 5 cm.Na koniec ułóż pizzerinki w naczyniu żaroodpornym,( tak jak na zdjęciu poniżej). Pizzerinki powinny być ułożone dość blisko siebie.Piecz ok. 45 minut w pierniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z
sosem czosnkowym.