ßßß Cookit - przepis na Zapiekanki z pieczarkami, serem i szczypiorkiem - Buszująca w kuchni

Zapiekanki z pieczarkami, serem i szczypiorkiem - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko uwielbiałam te zapiekanki. Co jest dziwne, bo grzybów nie lubię. Wieki ich nie jadłam. Niedawno przypomniała mi o nich moja siostra. W szybkiej wersji bazą do nich mogą być bagietki.
Składniki
Ciasto:
mąka pszenna, 300 g
suche drożdże, 10 g
cukier, 5 g
sól, 5 g
oliwa z oliwek, 2 łyżki + oliwa do smarowania
ciepła woda, 150-170 ml
Farsz:
masło do smażenia, 1- 2 łyżki
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
pieczarki, 300 g
sól, pieprz, zioła prowansalskie
ser żółty, 100 g
ketchup, kilka łyżek
szczypiorek, 1 pęczek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut za pomocą miksera z hakami co ciasta drożdżowego (ręcznie 5 minut dłużej). W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.
W międzyczasie przygotować farsz. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać obrane i starte na grubych oczkach pieczarki. Przyprawić i smażyć do momentu, aż woda odparuje.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować podłużną bułkę. Przełożyć na blaszkę. Posmarować ketchupem i ułożyć pieczarki.
Piec przez 10 minut. Zapiekanki wyciągnąć i dodać starty ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Polać ketchupem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/zapiekanki-z-pieczarkami-serem-i-szczypiorkiem