Wykonanie
Jako dziecko uwielbiałam te zapiekanki. Co jest
dziwne, bo
grzybów nie lubię.
Wieki ich nie
jadłam. Niedawno przypomniała mi o nich moja siostra. W szybkiej wersji bazą do nich mogą być
bagietki.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 300 gsuche
drożdże, 10 g
cukier, 5 g
sól, 5 g
oliwa z oliwek, 2 łyżki +
oliwa do smarowaniaciepła
woda, 150-170 mlFarsz:
masło do smażenia, 1- 2 łyżki
cebula, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
pieczarki, 300 g
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieser żółty, 100 g
ketchup, kilka łyżek
szczypiorek, 1 pęczekSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut za pomocą miksera z hakami co
ciasta drożdżowego (ręcznie 5 minut dłużej). W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość posmarować
oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.W międzyczasie przygotować farsz. Na
maśle zeszklić drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek. Dodać obrane i starte na grubych oczkach
pieczarki. Przyprawić i smażyć do momentu, aż
woda odparuje.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować podłużną
bułkę. Przełożyć na blaszkę. Posmarować
ketchupem i ułożyć
pieczarki.Piec przez 10 minut. Zapiekanki wyciągnąć i dodać
starty ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Polać
ketchupem i posypać posiekanym
szczypiorkiem.