Wykonanie
Cebulowo-
serowe bułeczki?
Czemu nie;) Oto one;) Jak dla nas w oryginale za mało
cebulki, dlatego ja użyłam jej zdecydowanie więcej, oprócz tego przepis leciutko zmodyfikowałam. Bułeczki są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują na kolację czy też śniadanie. Podczas pieczenia unosi się po całym mieszkaniu nieziemski zapach
cebuli i
ziół. Oryginalny przepis pochodzi ze strony food.com . Serdecznie polecam;)
Składniki:6 dużych
cebul2 łyżeczki
ziół prowansalskichduży ząbek
czosnkułyżeczka
solipół łyżki
cukru2/3 szklanki letniej
wody1/4 szklanki
mleka24 gram
drożdży2.5 szklanki
mąki pszennej1.5 łyżki miękkiego
masła bądź roztopionego przestudzonego10 gram
żółtego seraPonadto:1
jajko2 łyżki
mlekałyżka
masła do smażeniaWykonanie:
Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości
masła, pozostawić do ostygnięcia. Z
drożdży, całego
mleka i 2 łyżek
mąki(ilość tą odejmujemy od ilości
mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać
mąkę,
masło,
cukier,
sól,
zioła prowansalskie, rozczyn i letnią
wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej
mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia do napuszczenia się na około 30 minut.W
między czasie drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce
żółty ser. Bułeczki można ale nie trzeba koniecznie nacinać. Przed samym pieczeniem należy posmarować je roztrzepanym
jajkiem z 2 łyżkami
mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Na 6 minut przed końcem pieczenia bułeczek posypać je startym bądź pokrojonym w drobną kosteczkę
serem.