Wykonanie
przepyszna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka, jeszcze na ciepło. przepis u
matki wariatki kusił już kolejny dzień, ale jakoś nie mogłam się zebrać. i żałuję. bo baaardzo smakowała :)Składniki: na rozczyn:1 łyżka30g pokruszonych świeżych
drożdży1/3 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru na ciasto:2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej60g
masła roztopionego i wystudzonego1/4 szklanki ciepłej
wody3/4 łyżeczki
soli2
jajka roztrzepane na smarowidło:50g
masła roztopionegopół pęczku drobno posiekanego
koperku4 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskę1/2 łyżeczki
solizioła prowansalskieSkładniki na rozczyn rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypać
mąkę i
sól, a następnie dodać
masło,
wodę i
jajka oraz rozczyn. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wszystkie składniki na smarowidło wymieszać i przestudzić.Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na duży prostokąt i smarujemy smarowidłem (jak to brzmi? haha :)). Następnie prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim (strona
ziołowa na górze). Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów. Kwadraty układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tutaj dokładna instrukcja, jak to zrobić (na przykładzie z
cynamonową drożdżówką).Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C.No to smacznego! :)