ßßß Cookit - przepis na przepyszna ziołowa drożdżówka do odrywania!

przepyszna ziołowa drożdżówka do odrywania!

nazwa

Wykonanie

przepyszna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka, jeszcze na ciepło. przepis u matki wariatki kusił już kolejny dzień, ale jakoś nie mogłam się zebrać. i żałuję. bo baaardzo smakowała :)
Składniki: na rozczyn:
1 łyżka
30g pokruszonych świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru na ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
60g masła roztopionego i wystudzonego
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
2 jajka roztrzepane na smarowidło:
50g masła roztopionego
pół pęczku drobno posiekanego koperku
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki soli
zioła prowansalskie
Składniki na rozczyn rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól, a następnie dodać masło, wodę i jajka oraz rozczyn. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na smarowidło wymieszać i przestudzić.
Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na duży prostokąt i smarujemy smarowidłem (jak to brzmi? haha :)). Następnie prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim (strona ziołowa na górze). Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów. Kwadraty układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tutaj dokładna instrukcja, jak to zrobić (na przykładzie z cynamonową drożdżówką).
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C.
No to smacznego! :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2012/11/przepyszna-zioowa-drozdzowka-do.html