Wykonanie
Chodziła za mną od dawna, pyszna i chrupiąca, smakowita i aromatyczna. Moje myśli nie mogły się od niej uwolnić. To ta pizza zaprzątała moje zakamarki umysłu, wręcz mi się śniła po nocach. I oto jest w całej swojej prostocie i smaku. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i siadając razem z całą rodziną przy
stole można się oddać przyjemności jedzenia.Pizza z
kabanosami i dużą ilością
cebuli. Trochę
pieczarek i
ser. I
ketchup mój ulubiony. I już.Dzisiaj jest dzień pizzy, więc życzę smacznego.Zapraszam na kawałeczek :-)Składniki :- 270 g
mąki pszennej- 15 g świeżych
drożdży- 120 g ciepłej
wody- pół łyżeczki
soli i
cukru- 1 łyżka
oliwy- 4 duże
cebule- 3 czubate łyżki
śmietany 18%- 100 g
pieczarek- 250 g
kabanosów drobiowych- 1 łyżeczka
przyprawy do pizzy-
sól,
pieprz- 100 g
sera żółtego-
ketchupWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
cukier oraz
oliwę,
wodę mieszamy z
drożdżami i dodajemy do
mąki. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojone
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Przekładamy do miski. Na tą samą patelnię wrzucamy
cebulę pokrojoną w piórka, zalewamy odrobiną
wody i dusimy pod przykryciem. Dodajemy
sól,
pieprz i
śmietanę i jeszcze chwilkę dusimy, ale bez przykrycia, aby odparować. Powinien powstać taki gęsty sos
cebulowy.
Ser żółty ścieramy.
Kabanosy kroimy na kawałki.Potrzebujemy dużą blaszkę taką z piekarnika. Ciasto na pizze rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę posmarowaną
olejem. Rozciągamy dłońmi na całej powierzchni i robimy dziurki widelcem. Rozkładamy
cebulowy sos, układamy
pieczarki i
kabanosy.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra dół na 30 minut. Po 20 minutach blaszkę wyciągamy posypujemy
serem i wstawiamy jeszcze na 10 minut.Podajemy z
ketchupem lub ulubionym sosem.Smacznego :-)