Wykonanie
Banalnie proste, idealne na szybką kolację, doskonałe jako przekąska.Z podanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek.Ciasto30g
drożdży270ml letniej
wody450g
mąki pszennej3 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soliSos4 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki
oliwyzioła prowansalskie (wedle uznania)Dodatki4
cebule20 dag
pieczarek20 dag ulubionej
wędliny30 dag
żółtego serapieprz,
oregano,
bazyliaSposób
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem
cukru. Do miski wsypujemy
mąkę oraz
sól, dodajemy
oliwę, wlewamy rozpuszczone
drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy
zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z
oliwą i
ziołami prowansalskimi.Następnie kroimy
cebulę w
pióra i podsmażamy na odrobinie
oleju, dodajemy pokrojone w talarki
pieczarki,
szynkę kroimy w plastry.Ciasto podzielić na równe części, każdą część kolejno spłaszczyć, posmarować sosem, ułożyć dodatki: odsączoną
cebulkę z
pieczarkami,
szynkę,
przyprawy. Na sam koniec każdą pizzerkę posypać startym na tarce o dużych oczkach
żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut.