Wykonanie
Nie mogłam się do końca przekonać do pizzy robionej w patelni. Ale uwielbiam pizzę i musiałam spróbować. I wcale nie żałuję!!! Jest naprawdę smaczna i bardzo przyjemnie się ją robi. Myślę, że wielu osobom, które skuszą się ją zrobić, będzie ona bardzo smakowała.Pomysł na pizzę z patelni zaczerpnęłam z cudownej grupy "Co dziś na obiad". Dziękuję za inspiracje.Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej ( szklanka 250ml),180 ml ciepłej
wody,1 łyżeczka suchych
drożdży,3/4 łyżeczki
cukru,3/4 łyżeczki
soli,2 i 1/2 łyżki
oleju lub
oliwy.Pozostałe składniki: ( oczywiście można użyć swoich ulubionych składników do pizzy)
przecier pomidorowy ( ok. 100g ),
bazylia ( suszona ),4
pieczarki,1/2
cebuli,12 plasterków
wędliny drobiowej,
starty ser żółty.Przygotowanie:
Wodę wymieszać z
cukrem i suchymi
drożdżami.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
olej lub
oliwę i rozpuszczone
drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto wyjdzie klejące, ale takie ma być. Miskę lekko naoliwić, włożyć uformować kulkę z ciasta i przykryć ściereczką. Odłożyć na 15minut w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszać z
bazylią. Ja tej
bazylii nie żałuję, ale dać według własnego smaku. Można również
bazylię zastąpić
oregano.
Ser zetrzeć na tarce,
pieczarki i
cebulę pokroić w cienkie plasterki. Przygotować
wędlinę.
Rozgrzać patelnię. Ciasto podzielić mniej więcej na trzy części ( u mnie one były naprawdę różnych wielkości bo nie podzieliłam na równe części). Z ciasta przygotować placek i włożyć go na patelnię. Ja rozprowadzałam ciasto już na patelni. Smażyć pod przykryciem 2-4minuty (pierwszy się smaży dłużej, kolejne szybciej). Smażyć na suchej patelni, bez
oleju na średnim ogniu.
Placek pizzy obrócić na drugą stronę - spód lekko zarumieniony powinien być.
Posmarować przecierem z
bazylią.
Posypać
serem, położyć
cebulę,
pieczarki,
wędlinę i ponownie posypać
serem. Przykryć pokrywką i smażyć kolejne kilka minut.
Smacznego!!!