ßßß Cookit - przepis na Frykasy.

Frykasy.

nazwa

Wykonanie

Frykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z sosem majonezowo czosnkowym.
Składniki:
550 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
300ml ciepłej wody (ciut więcej niż szklanka),
7g suchych drożdży,
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oregano,
garść świeżej bazylii (12g),
łyżka oliwy lub oleju,
200g przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa,
135 g startego sera żółtego - temperatura pokojowa,
2 łyżki bazylii,
jajko,
kminek, majeranek lub ulubiona przyprawa do posypania na wierzch.
Dodatkowo:
Najlepiej smakują z sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się tu kliknij .
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, posiekaną bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej. Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do miski na środek. Robiąc okrężne ruchy palcem łączyć mąkę z rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę ciepłej wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.
Ciasto rozwałkować. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią, posmarować placek i posypać startym serem żółtym.
Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.
Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.
Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem do pieczenia, który najlepiej lekko posmarować oliwą. Wycięte paski poskręcać i położyć na blaszce. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem, majerankiem bądź inną przyprawą.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.20min. - sprawdzic kilka minut wcześniej, gdyż mogą być gotowe kilka minut przed podanym czasie.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/02/frykasy.html