Wykonanie
Frykasy są bardzo fajną przekąską na wieczory spędzane w domu przed telewizorem lub na wieczorne pogaduchy ze znajomymi. Mi oraz mojemu mężowi najlepiej smakują one z
sosem majonezowo czosnkowym.Składniki:550 g
mąki pszennej (ja użyłam tortowej),300ml ciepłej
wody (ciut więcej niż szklanka),7g suchych
drożdży,2 łyżeczki
soli, 1 łyżeczka
cukru,2 łyżki
oregano,garść świeżej
bazylii (12g),łyżka
oliwy lub
oleju,200g
przecieru pomidorowego - temperatura pokojowa,135 g
startego sera żółtego - temperatura pokojowa,2 łyżki
bazylii,
jajko,
kminek,
majeranek lub ulubiona
przyprawa do posypania na wierzch.Dodatkowo:Najlepiej smakują z
sosem majonezowo czosnkowym. Możesz wykorzystać swój przepis, kupny sos lub skorzystać z mojego przepisu, który znajduję się tu kliknij .Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z
solą,
cukrem, posiekaną
bazylią i
oregano.
Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać
olej.
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie i wlać do miski na środek. Robiąc okrężne ruchy palcem łączyć
mąkę z rozpuszczonymi
drożdżami. Następnie dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę ciepłej
wody. Uformować kulę. Miskę lekko naoliwić i pozostawić w niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części.
Ciasto rozwałkować.
Przecier pomidorowy wymieszać z
bazylią, posmarować placek i posypać
startym serem żółtym.Ciasto złożyć na pół. Widelcem skleić końcówki.
Wyciąć paski - paski nie mogą być zbyt grube gdyż będą się źle skręcały.
Przygotować blachę. Wyłożyć ją silikonem lub papierem do pieczenia, który najlepiej lekko posmarować
oliwą. Wycięte paski poskręcać i położyć na blaszce. Frykasy posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem,
majerankiem bądź inną
przyprawą.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok.20min. - sprawdzic kilka minut wcześniej, gdyż mogą być gotowe kilka minut przed podanym czasie.
Smacznego!!!