ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty

Rolada makowa idealna na Wielkanoc, jak i do codziennej kawy lub herbaty

nazwa

Wykonanie

Święta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady makowe.
Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustach
Składniki:
3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych)
25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru
1/2 szklanki drobnego cukru
1 jajko
3 łyżki oleju
oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie)
gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut.
Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut.
Wkładamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rolady pieczemy około 45 minut. Wierzch rolady winien mieć złoty kolor (widać przez papier).
Studzimy. Ściągamy papier. Wierzch można polukrować, bądź oprószyć pudrem.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Rolada-makowa-idealna-na-Wielkanoc-jak-i-do.html