ßßß
Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustachSkładniki:3 1/2 szklanki mąki pszennej (do wypieków drożdżowych)25 g świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru1/2 szklanki drobnego cukru1 jajko3 łyżki olejuoliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie)gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej robotyPrzygotowanie:Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej. Wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut.Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut.Wkładamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Rolady pieczemy około 45 minut. Wierzch rolady winien mieć złoty kolor (widać przez papier).Studzimy. Ściągamy papier. Wierzch można polukrować, bądź oprószyć pudrem.Smacznego