Wykonanie
Święta już pukają do drzwi. Dziś przepis na pyszny, mięciutki makowiec w formie drożdżowej rolady. Ta rolada jest idealna na wielkanocny stół, jak i do codziennej
kawy lub
herbaty. Ze względu na brak czasu makowiec przełożony jest gotową masą
makową. Ale oczywiście jeśli wolicie możecie wykorzystać swój przepis na
mak. Życzę smacznego. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże rolady
makowe.
Polana delikatnym lukrem... rozpływa się w ustachSkładniki:3 1/2 szklanki
mąki pszennej (do wypieków
drożdżowych)25 g świeżych
drożdży + 1/4 szklanki ciepłej
wody do rozrobienia + łyżeczka
cukru1/2 szklanki drobnego
cukru1
jajko3 łyżki
olejuoliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie)gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej robotyPrzygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z
cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy
mąkę,
cukier. Dodajemy
jajko i
olej. Wlewamy rozczyn z
drożdży. Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma
mieć miękko, delikatną konsystencję, ale nie powinno przywierać do rąk. W razie potrzeby podsypujemy
mąką. Formujemy kulę i odstawiamy w oprószonej
mąką misce przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut.Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę
makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym
oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Kładziemy na blaszce, zostawiamy do podrośnięcia około 20 minut.Wkładamy rolady do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Rolady pieczemy około 45 minut. Wierzch rolady winien
mieć złoty kolor (widać przez papier).Studzimy. Ściągamy papier. Wierzch można polukrować, bądź oprószyć pudrem.Smacznego