Wykonanie
Dzisiaj fast food. Nie będzie co prawda burgerów – to wkrótce, ale chyba najpopularniejsze w Polsce włoskie danie, Pizza. Co ciekawe, uczciwie robiona domowa pizza, nie jest taka fast. Można nawet powiedzieć, że jest bardzo slow. Ale smak – nieporównywalny z kupioną w sieciowej pizzerii. No i poza odrobiną czasu i uwagi, nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki (mała pizza na 2 osoby)2 niepełne szklanki
mąki pszennej20g
drożdżyPłaska łyżeczka
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżeczki
oliwy1/2 łyżeczki
soli2 łyżki passaty (może być też domowy
przecier pomidorowy)2 kulki
mozzarelli2
pomidoryOreganoBazyliaPrzygotownieRozkrusz
drożdże, wymieszaj z odrobiną ciepłej
wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.Przesianą
mąkę wsyp do miski, w zagłębienie wlej rozpuszczone
drożdże, dodaj
cukier i
sól.Ciasto wyrabiaj końcówkami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe (gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk).Po około 10 minutach zagnieć ciasto w kulę, rozpłaszcz, ponownie zagnieć w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik nastaw na 220 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy.Blaszkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto.
Skrop oliwą, posmaruj cienko passatą, ułóż krążki
sera i
pomidorów, posyp
oregano i
bazylią.Piecz 15-25 minut (różnie bywa, więc trzeba być czujnym już po kwadransie, ale zazwyczaj trzeba więcej czasu).Smacznego!