ßßß Cookit - przepis na Domowa Pizza

Domowa Pizza

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj fast food. Nie będzie co prawda burgerów – to wkrótce, ale chyba najpopularniejsze w Polsce włoskie danie, Pizza. Co ciekawe, uczciwie robiona domowa pizza, nie jest taka fast. Można nawet powiedzieć, że jest bardzo slow. Ale smak – nieporównywalny z kupioną w sieciowej pizzerii. No i poza odrobiną czasu i uwagi, nie wymaga specjalnych umiejętności.
Składniki (mała pizza na 2 osoby)
2 niepełne szklanki mąki pszennej
20g drożdży
Płaska łyżeczka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki passaty (może być też domowy przecier pomidorowy)
2 kulki mozzarelli
2 pomidory
Oregano
Bazylia
Przygotownie
Rozkrusz drożdże, wymieszaj z odrobiną ciepłej wody i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Przesianą mąkę wsyp do miski, w zagłębienie wlej rozpuszczone drożdże, dodaj cukier i sól.
Ciasto wyrabiaj końcówkami palców, aż stanie się gładkie i rozciągliwe (gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk).
Po około 10 minutach zagnieć ciasto w kulę, rozpłaszcz, ponownie zagnieć w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy.
Blaszkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i wyłóż nią ciasto.
Skrop oliwą, posmaruj cienko passatą, ułóż krążki sera i pomidorów, posyp oregano i bazylią.
Piecz 15-25 minut (różnie bywa, więc trzeba być czujnym już po kwadransie, ale zazwyczaj trzeba więcej czasu).
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/18/domowa-pizza