Wykonanie
Składniki:Ciasto: ( na blaszkę o wym.38x25)2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej (360g),3/4 szklanki ciepławej
wody,3 łyżki
oleju,7g suchych
drożdży,3/4 łyżeczki
soli,3/4 łyżeczki
cukru.Farsz:3x
papryka czerwona, świeża ( może być żółta i pomarańczowa),4
pomidory,400g
kiełbasy,2 duże
cebule,350g
pieczarek,Ponadto:400g
startego sera żółtego,120-150g
przecieru pomidorowego,łyżka
oregano,
olej,
sól,
pieprz.Przygotowanie:Ciasto:Składniki suche razem wymieszać. Dodać do nich składniki mokre i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40min.Farsz:
Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć ( na 4 łyżkach
oleju), po chwili dodać do niej pokrojoną w półksiężyce
cebulę - lekko osolić. Chwilkę podsmażyć razem.
Pieczarki pokroić w plastry i lekko podsmażyć na tłuszczu po
kiełbasie i
cebuli - lekko posolić i popieprzyć.
Przecier pomidorowy wymieszać z łyżką
oregano.Gdy ciasto wyrośnie położyć na wysmarowanej lekko
olejem blaszce i ręką uformować spód pizzy. Wierzch ciasta posmarować
przecierem pomidorowym, i kolejno układać warstwy:
kiełbasa z
cebulą,
pieczarki, pokrojona w kostkę
papryka, pokrojone w plastry
pomidory (ja parzę i ściągam skórkę),
starty ser żółty. Piec w 220stopniach ok.15-25min. Pizzę poznać jest gotowa, gdy spód jest lekko zarumieniony.
Smacznego!!!