Wykonanie
Mam w domu 3 mężczyzn, w tym 2 małych, lecz dorastających, więc piątki robią się u mnie "Dniem Pizzy". A że dzięki braciszkowi jestem w posiadaniu wspaniałych blach do pizzy, a pizza jest tworem bardzo szybkim do zrobienia, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby robić ją co tydzień... W tym tygodniu: pizza wiejska, czyli z
kiełbasą,
cebulą,
pieczarkami,
kukurydzą. Od razu ostrzegam, że przepisy na moje pizze są Moje, więc
mogę inaczej wyobrażać sobie pizzę wiejską, niż Wy ;) Przepis na ciasto pochodzi z czasów licealnych i jest wymyślony przez mego
męża.
Przepis na 2 blaszki okrągłe śr. 36 cm lub 1 dużą blachę kwadratową do piekarnika.Na ciasto:1/2 kg
mąki pszennej1 mała (40 g) kostka
drożdży lub 1 paczka (7 g)
drożdży suchych1 szklanka ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oliwy (najlepiej z
oliwek)Na wierzch (ilość zależy od Waszego smaku, podaję orientacyjnie):1-2
kiełbasy wiejskie lub śląskie
cebula biała
pomidory (2 na sos, 2 do pokrojenia w plastry)
kukurydza z puszki (wystarczy 1/2 puszki)
pieczarki (ok. 5 dużych sztuk)
sól,
pieprzoreganoser żółty (ok. 20-30 dag)Jeśli macie
drożdże suche, wystarczy wymieszać ze sobą składniki na ciasto (ja do ciasta zawsze
daję trochę
oregano) i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Jeśli
drożdże są świeże, należy najpierw rozpuścić je w wodzie wraz z
cukrem, a następnie wszystko razem połączyć.Przygotować składniki na wierzch: część
pomidorów, umyte (i obrane, jeśli są stare)
pieczarki oraz
kiełbasę pokroić na plastry, obraną
cebulę - w piórka,
kukurydzę odsączyć z
wody. Pozostałą część
pomidorów sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub w robocie kuchennym, dodać
sól,
pieprz i
oregano do smaku.Blachę wysmarować
oliwą, przełożyć na nią ciasto i rozwałkować lub ugnieść palcami. Na bokach pozostawiamy „rant” z ciasta – można w niego zawinąć paski
żółtego sera. Zostawić ciasto jeszcze na 15 min. do wyrośnięcia (przykryte ściereczką).Nałożyć na ciasto wszystkie dodatki, oprócz
sera.
Ser zetrzeć na tarce i odłożyć do miseczki.Piec w 190’c ok. 15 minut (na pieczeniu "od dołu"), następnie nałożyć szybko
ser i piec jeszcze ok. 10 minut (pieczenie "góra-dół") – ranty ciasta powinny być z wierzchu lekko twarde i wydawać głuchy odgłos, gdy w nie postukamy.
Ser można nałożyć od razu, ale może się wtedy za bardzo spiec i
zrobi się z niego skorupa.