Wykonanie
Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek
musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z
kaszą lub
ziemniakami i obowiązkowo z surówką.Składniki:1 kg
łopatki wieprzowej1
cebula200 g
pieczarek1 duża
marchewka3-4 łyżki
zielonego groszku2 łyżki
musztardyząbek
czosnkuziele angielskieliście laurowesólpieprz1 łyżka
mąki2 łyżki
olejuMięso pokroić w kostki.
Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać
mięso, podsmażyć. Wrzucić
liście laurowe,
ziele angielskie, podlać odrobiną
wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki
pieczarek,
marchewkę pokrojoną w kostkę i
groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać
musztardę.
Mąkę rozmieszać z odrobiną
wody i zagęścić sos, zagotować.