Wykonanie
Ostatnie dni nie zwiastują wiosny, raczej przypominają o trwającej zimie. W chłodne wieczory warto więc postawić na rozgrzewające zupy. Gulaszowa niewątpliwie jest jedną z nich. Wydaje mi się, że lubi ją każdy. :-) Próbowałam jej w wersji odchudzonej i choć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji.
350-400g
łopatki wieprzowej2 średniej wielkości
cebule2
czerwone papryki250g
pieczarek2-3 średniej wielkości
marchewki2
ziemniaki2 ząbki
czosnku3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegoprzyprawa do gulaszu, u mnie od
Przyprawy Świata
Gdyniaolej,
sól,
pieprz1.
Cebulę kroimy w piórka,
paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju.2.
Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy
przyprawą do gulaszu. Dodajemy do
cebuli. Smażymy około 10-15 minut.3.
Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut.4. Do garnka wlewamy 1,75 litra
wody.
Marchewkę i
ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z
zielem angielskim,
liściem laurowym i posiekanym
czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu.5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawą do gulaszu.