Wykonanie
Nie nazwałam tego dania "placek po zbójnicku", żeby nikt mi nie zarzucił, że "po zbójnicku" to znaczy, że gulasz jest "w" placku, a u mnie jest obok. Często na takie danie
mówi się też "placek po węgiersku", dlatego, że sam gulasz po prostu wywodzi się z Węgier.Gulasz można robić na bardzo wiele sposobów i o ile nie zabraknie nam fantazji, każdego dnia roku możemy podać go inaczej. Z jałowcem, z
kminkiem, z
papryką, z
grzybami...Do placków ziemniaczanych, moim zdaniem, świetnie pasuje gulasz z
marchewką i
pieczarkami. Obok
mięsa z gulaszu i
ziemniaka z placka mamy od razu na talerzu trochę warzyw, bez dodatkowego gotowania :)Dla 4 - 6 osób potrzebujemy następujące składniki.Placki:70 dkg
ziemniaków1
cebulamąkajajkosól,
pieprz,
gałka muszkatołowaolej do smażeniaGulasz:ok 1kg
łopatki wieprzowej lub biodrówki2-3
marchewki200 g małych
pieczarek1
cebula2 ząbki
czosnkugarść
suszonych grzybówsól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskieolej lub
masło klarowane
mąkaGulasz:
Mięso kroimy w kostkę, solimy i smażymy na
maśle klarowanym, a kiedy trochę zbrązowieje dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Gdy
cebula zbrązowieje, przekładamy gulasz do większego (wyższego) garnka (chyba, że nasza patelnia jest wysoka) i zalewamy ok 300 ml wrzącej
wody, dodajemy
liść laurowy, 2 ziarnka
ziela angielskiego, pokrojony w plasterki
czosnek i
suszone grzyby. Tak gotujemy/dusimy ok 40 minut. Po tym czasie wrzucamy do garnka obrane i pokrojone w plasterki
marchewki oraz opłukane
pieczarki (najlepiej w całości) - gotujemy jeszcze ok 20 minut. Na koniec dodajemy ok 2 łyżki
mąki rozmieszanej w wodzie żeby zagęścić sos.Placki:Najszybciej i najłatwiej obrane
ziemniaki zmiksować używając blendera. Można oczywiście zetrzeć na tarce lub użyć maszynki do
mielenia mięsa (wkładka do
tarcia warzyw). Starte
ziemniaki zostawiamy za chwilę, żeby oddzieliła się
woda, którą następnie odlewamy. Dodajemy
cebulę, również startą,
jajko i trochę
mąki. Masę ziemniaczaną przyprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową a następnie dokładnie mieszamy.Placki smażymy na rozgrzanym
oleju i podajemy zaraz po usmażeniu.
Koszt dla 4-6 osób: ok 25 złotychCzas przygotowania: 1h 20 minut (z czego 40 minut czekamy na gulasz)Stopień trudności: Średnie