ßßß Cookit - przepis na Obiad za 10 zł – pierogi z mięsem i cebulą

Obiad za 10 zł – pierogi z mięsem i cebulą

nazwa

Wykonanie

26 Flares Twitter 0 Facebook 26 26 26 26 Flares ×
Dziś ponownie wracam do Was z projektem OBIAD ZA DYCHĘ. Od dawna uważam, że zdrowa i smaczna kuchnia (będzie tu niebawem dużo warzywnych zup i sałatek) jest niedroga. Oczywiście pod warunkiem, że jest dobrze przemyślana i stworzona z lokalnych, często dostępnych w promocyjnej cenie składników. Dziś OBIADEM ZA DYCHĘ są pierogi z mięsem. Pyszne, soczyste, pachnące majerankiem i pieprzem faszerowane mięsne cudeńka. Nie wyobrażam sobie pierogów bez cebuli więc i ona musiała się tu znaleźć.
Składniki dla 4 osób
ciasto:
1/2 kg mąki tortowej plus do podsypania
1 łyżeczka soli
Farsz:
400 g mielonego mięsa
1 czerstwa kajzerka
3 cebule
3 łyżki masła, smalcu, oleju, oliwy lub margaryny
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól
ewentualnie jedna szklanka mleka
Przygotowanie:
Bułkę zalać ciepłą wodą lub, jeszcze lepiej, ciepłym mlekiem, wtedy farsz będzie jeszcze delikatniejszy.
Mąkę wysypać na stolnicę lub na dużą deskę, dodać sól i 250 ml gorącej wody, wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić na czas przygotowania farszu.
Cebule posiekać. 1 łyżkę tłuszczu rozpuścić, wrzucić 1/3 cebuli, posolić i przesmażyć. Dodać połowę mięsa. Smażyć 5 minut. Gorące mięso z cebulą wymieszać z surowym mięsem i odciśniętą bułką. Doprawić majerankiem, czosnkiem, pieprzem i solą do smaku.
Ciasto podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować, na grubość 2-3 mm. Wycinać kółka szklanką o średnicy 5 cm, nakładać na nie po łyżeczce (takiej z górką) farsz i zlepiać brzegi, lekko zwilżając je wodą.
Gotować pierogi w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od wypłynięcia, na rozsądnym ogniu, aby się nie rozkleiły. Odcedzić.
Na reszcie tłuszczu podsmażyć cebulę, uważając już na dodatek soli. Na patelnię z cebulą przełożyć pierogi i przesmażyć je, aby były chrupiące (jeśli wolicie miękkie i rozpływający się w ustach, podawajcie je wprost z wody). Podawać, np. posypane dużą ilością natki pietruszki bogatej w witaminę C.
Powiązane notki:
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Obiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze szpinakiem
Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
Juhaskie pierogi z bryndzą i miętą – ala ruskie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/04/obiad-za-10-zl-pierogi-z-miesem-i-cebula