Wykonanie
Składniki na ciasto: z przepisu klik1,5 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki durum1 szklanka wrzącego
mlekaszczypta
soliFarsz: mojego przepisu200g
kiszonej kapusty200g
suszonych grzybów1
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek + łyżka do
cebulisól,
pieprzGrzyby zamoczyć na całą noc, następnie gotować je 20 minut. Dodać pokrojoną
kapustę,
oliwę z oliwek i gotować do miękkości.
Cebulę podsmażyć z łyżką
oliwy na złoto, dodać do
kapusty, doprawić
solą i
pieprzem i ostudzić.
Mąkę i
sól wsypałam do malaksera, zagotowałam
mleko które dolałam do
mąki i wyrabiałam ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od
boków i będzie ładne elastyczne.Lekko podsypałam blat
mąką, kulę z ciasta położyłam na środek i rozwałkowałam ciasto, które następnie wykrawałam okrągłą metalową foremką do wykrawania
ciastek. Na każde kółko nałożyłam odrobinę farszu i zlepiałam jak pierożki następnie zlepiając oba końce razem.Gotujemy aż uszka wypłyną na wierzch :)