Wykonanie
Bardzo smaczne, pieczone pierożki w świątecznym klimacie w delikatnym,
drożdżowym cieście. Pyszne jako przekąska, doskonałe do barszczu i czystych zup.
Składniki na 30 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki kukurydzianejduża szczypta
solido 3/4 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
oliwy15 g. świeżych
drożdżyFarsz:10 kapeluszy
suszonych grzybów leśnych0,3 kg
kapusty kiszonej1
cebula4 łyżki
olejusól,
pieprz do smakuDodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
czarnuszka do posypaniaPrzygotowanie:
Kapustę,o ile jest bardzo kwaśna, płuczę w wodzie, odcedzam, lekko siekam i wrzucam do garnka razem z
grzybami. Wlewam odrobinę
wody - tyle by się
kapusta nie przypalała i pod przykryciem gotuję na małym ogniu do miękkości.
Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na 2 łyżkach
oleju, dodaję do
kapusty, mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem. Zimny farsz przepuszczam przez maszynkę do
mięsa.Do miski przesiewam obie
mąki, dodaję pokruszone
drożdże,
oliwę i
sól. Stopniowo dolewam
wodę i zagniatam elastyczne ciasto. Odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce. Rozwałkowuję na placek grubości ok. 0,4 mm i wykrajam okrągłe placuszki, na środku każdego układam łyżeczkę farszu. Sklejam mocno boki, ewentualnie ozdobnie wywijam. Odkładam na blachę wyłożoną papierem na 10 minut, po czym smaruję
mlekiem i posypuję np.
czarnuszką. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni C.Przepis autorski.