Wykonanie
ciasto:3 szklanki
mąkipół łyżeczki
soliwrzątek (ok.1szklanka)2 łyżki
olejufarsz:30g
grzybów suszonych300g
kapusty kiszonejcebula1,5 szklanki
wody wrzącej
sól,
pieprz,
oliwaFarsz :
Grzyby gotować w niewielkiej ilości
wody, aż będą miękkie.Pokroić drobno
grzyby,
kapustę i
cebulę.
Cebulę podsmażyć na patelni na
oliwie, następnie dodać
kapustę i
grzyby.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Dolać
wodę i gotować pod przykryciem aż cała
woda wyparuje.Pozostawić do ostygnięcia.Ciasto :
Mąkę mieszamy z
solą.Dodajemy stopniowo
wodę i zagniatamy nożem, dodać tyle
wody ile wchłonie
mąka. Zazwyczaj jest to szklanka
wody.Dodać
olej i zagniatać rękoma do uzyskania elastycznego i nie lepiącego się do rąk ciasta.Ciasto rozwałkować na blacie posypanym
mąką jak najbardziej cienko, wykrajać kieliszkiem kółka i nakładać farsz.Formować uszka zginając ciasto na pół jak na pierogi, a następnie dwa przeciwległe boki ze sobą łączymy w kształt uszek.